Pravidla hygieny při povodních

PRAVIDLA ZÁKLADNÍ HYGIENY PŘI POVODNÍCH


ZÁKLADNÍ HYGIENICKÉ PRAVIDLO: MYJTE SI PEČLIVĚ A ČASTO RUCE!


Myjte si ruce vždy po styku s povrchy, které byly v kontaktu se záplavovou vodou nebo kaly, obzvláště pokaždé
před jídlem, pitím a také před kouřením. Dále vždy, než se dotýkáte obličeje, ale i před a po použití WC. Ruce
a obličej si utírejte do papírových ubrousků. Máte-li rýmu, používejte papírové kapesníky na jedno použití.


DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ:
K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena!
Při všech pracích užívejte ochranné pomůcky, především gumové rukavice
a pevnou nepromokavou obuv!


PO VSTUPU DO DOMU ČI BYTU ZKONTROLUJTE IHNED STAV POTRAVIN!
Nejezte zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto
konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (postup: omytí v čisté vodě se saponátem, poté
v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchnutí pitnou vodou). Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený
nebo silně pomačkaný obal, zvlhlý obsah nebo silně znečištěný uzávěr!
Ostatní zaplavené potraviny zlikvidujte (uložte do označených kontejnerů).
Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže byly chlazené potraviny vystaveny teplotě vyšší než 6 °C
déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny.
Zlikvidujte všechny potraviny vystavené zátopové vodě, jedná-li se o otevřená balení. Dále zlikvidujte
všechny potraviny v papírových, sáčkových, látkových a celofánových baleních, a to i neotevřených. Totéž
platí pro veškeré potraviny neuzavřené hermeticky.
Nekonzumujte zaplavené zemědělské plodiny. Je nutno považovat je za zdravotně závadné!
Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, doporučujeme využívat až po hygienické
kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.
Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
Máte-li jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji!
V případě prvních příznaků onemocnění (bolest břicha, průjem, zvracení, zvýšená teplota) raději
kontaktujte svého lékaře. Nepodceňujte počáteční lehké příznaky!


PO NÁVRATU JE NUTNO BYT VYSUŠIT, UKLIDIT A DEZINFIKOVAT!
• Udělejte v místnostech průvan.
• Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.
• Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchů důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.
• Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál – tapety a omítky.
• Všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musí být otevřeny, vyčištěny a pečlivě vysušeny.
• Nábytek, podlahy, zdi a nádobí dezinfikujte pomocí k tomuto účelu určených dezinfekčních prostředků.
K dezinfekci povrchů (nikoliv k dezinfekci pitné vody!) lze použít například přípravek Savo (ředění dle
návodu na použití). Nechte působit 30 minut nebo zaschnout. Totéž platí pro dezinfikování dopravních
prostředků.
• Dezinfikované nádobí nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky.


ZÁSOBOVÁNÍ PITNOU VODOU
POKUD NEJSTE NAPOJENI NA VEŘEJNÝ VODOVOD, NEODEBÍREJTE VODU Z VLASTNÍHO ZDROJE,
NENÍ-LI SANOVÁN A NENÍ-LI PROVEDEN ROZBOR KVALITY VODY S USPOKOJIVÝM VÝSLEDKEM!
POSTUP PŘI SANACI STUDNÍ POSTIŽENÝCH POVODNĚMI je uveden v aktuálních příspěvcích na
internetových stánkách Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu.


NEZAPOMEŇTE OČISTIT A DEZINFIKOVAT ODĚVY A PRÁDLO!
Znečištěné prádlo dezinfikujte k tomuto účelu určenými prostředky. Vhodné jsou například chlorové preparáty.
POZOR! Chlorové preparáty mají bělící účinky! Vždy používejte gumové rukavice.
Prádlo po dezinfekci vyperte obvyklým způsobem za použití pracího prášku.
Cennější šatstvo, které nelze dezinfikovat, vysušte a nechte vyčistit v profesionální čistírně. Prádlo, které snese
vyvářku, perte při teplotě nejméně 90 °C nebo jej vyvařte po dobu 10 minut a následně vyperte.
Totéž platí pro polštáře a přikrývky.


RIZIKO INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ
Při práci v zatopených prostorách a při jejich čištění jsou osoby vystaveny riziku infekce. Jedná se o infekce
přenášené vodou kontaminovanou lidskými výkaly pocházejícími z žump a čistíren odpadních vod (např.
úplavice, žloutenka typu A) a vodou kontaminovanou výkaly zvířat v případě některých infekcí přenosných
na člověka (např. leptospiróza či tularémie, žloutenka typu E).


Jejich původci mohou vniknout do organismu člověka i nepatrně poškozenou kůží (např. oděrkami a záděrami).
Snažte se tedy co nejvíce omezit styk vody a bláta s nechráněnou kůží. Při práci vždy používejte holínky nebo
jinou pevnou nepromokavou obuv a gumové rukavice, popřípadě použijte i ochranu očí. Znečištěné prádlo
ošetřete výše uvedeným způsobem.


Po skončení úklidových prací ruce vždy řádně umyjte a dezinfikujte přípravkem s virucidní (protivirovou)
účinností. Alkoholové dezinfekční přípravky nanášejte na suchou pokožku! Po dezinfekci ruce nechte zaschnout,
neoplachujte a ošetřete regeneračním krémem.


Pokud zjistíte jakoukoliv odchylku od normálního zdravotního stavu (např. zvýšenou teplotu, bolest
břicha, průjem), ihned kontaktujte lékaře a informujte ho, že jste pracovali v zaplaveném prostředí.
Další informace k ochraně zdraví při povodních naleznete na stránkách
Ministerstva zdravotnictví (www.mzd.gov.cz) a Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz)
a na sociální síti X @Hygiena_cz.

 

Hodnocení článku: rating starrating starrating starrating starrating star