Ochutnejte židovské jídlo a speciality

Začal týden židovské gastronomie. Od úterý 20. července do pátku 23. července můžete v Zámecké restauraci v Holešově ochutnat židovské pokrmy. Ochutnávky se konají v rámci 21. Festivalu židovské kultury Ha-Makom Holešov 2021. 

Denně od 10 do 14 hodin budou podávána jídla pouze z meny nabídky. Poté až do 20 hodin můžete ochutnat jídla z další velmi bohaté nabídky od moučníků přes speciality z krůtího, drůbežího a hovězího masa, ryby až po bezmasé pokrmy. Ceny menu se pohybují od 99 do 150 Kč, ceny specialit z jídelního lístku od 60 do 199 Kč.

Většina jídel je uvařena podle receptů židovské kuchyně, ale suroviny nejsou a nemohou být v podmínkách restaurace košér.  

Židovská kuchyně je unikátní, a přitom velmi rozmanitá. Zahrnuje množství pokrmů ovlivněných či přejatých z místních kuchyní, které obývá židovské etnikum. Největší komunita Židů žije v Izraeli, a proto je židovská kuchyně téměř identická s kuchyní izraelskou. Židovská kuchyně tedy nemá všeobecně uznávané národní jídlo.

Židovská kuchyně je neobvyklá tím, že do ní zasahuje sama filosofie židovského stravování a prvky náboženských pravidel konkrétně obsažených v Tóře a jsou nazývány kašrut. Mnohdy tato pravidla nezasahují jen do jídla samotného a jeho přípravy, nýbrž i do jeho podávání. Například čas podání či používání různého typu nádobí nebo do práce řezníků. Židovská kuchyně má totiž i svá vlastní pravidla pro usmrcení zvířat. Zvířata musí řezník usmrcovat vždy jedním řezem, který přetne krční tepnu.

Z židovské kuchyně pochází známé slovo košér – znamená čistý nebo povolený a rozlišuje potraviny podle rituální čistoty a stejně tak člověk, který s ingrediencemi pracuje, musí splňovat přísné zásady „čistoty“.  

Ze zvěře je absolutně zakázáno vepřové a koňské maso a krev z jakéhokoli zvířete. Z ryb úhoři a jeseteři a zapovězena je například také kombinace mléka a masa, Židé totiž  „neuvaří kůzle v mléce jeho matky a striktně dodržují i minimálně šestihodinové časové rozestupy mezi konzumací masa a mléka. Naopak po pití mléka není povolenou celou hodinu jíst hovězí maso.  Při zpracování navzájem neslučitelných potravin se používají různé sady nádobí, skleničky, příbory ale i třeba utěrky.

Dana Podhajská